Széchenyi2020 ESZA
kontraszt kontraszt

EFOP-1.2.9-17-2017-00077

„Nők a Göcsej és az Őrség szívében”

A PROJEKT ADATAI

Felhívás: EFOP-1.2.9-17 „NŐK A CSALÁDBAN ÉS A MUNKAHELYEN”

Projekt azonosítószáma: EFOP-1.2.9-17-2017-00077

Projekt címe: „Nők a Göcsej és az Őrség szívében”

Kedvezményezett: Társadalmi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft., 1143 Budapest, Szobránc utca 6-8.

Konzorciumi partner: „Esély Európára” Egyesület, 8900 Zalaegerszeg, Vizslaparki út 27. 8/59.

Megvalósítási helyszín: Család és KarrierPONT - 8900 Zalaegerszeg, Alsóerdő hrsz: 24502.

Támogatási összeg: 200.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100,00%

Projekt megvalósítása: 2017. december 1. - 2020. augusztus 30.



A PROJEKT BEMUTATÁSA

A 2017. december 1-én indult projekt elsődleges célja a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, a család és munka összeegyeztethetőségének előmozdítása helyi megoldásokkal és együttműködésekkel a Göcsej és az Őrség területén.
A 30 hónapos, 200 millió forint összköltségvetésű projekt az Európai Unió támogatásával, a Társadalmi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft. és az „Esély Európára” Egyesület konzorciumi együttműködése során valósul meg.

A projekt hosszú távú céljai: a projekt eredményeként létrejött a Család és KarrierPONT a Göcsej és az Őrség szívében, valamint a hozzá szervesen kapcsolódó együttműködések révén biztosítottá válik a nők atipikus foglalkoztatásának elterjedése, színvonalának javítása.
Fontos településpolitikai célja a projektnek, hogy helyben valósulnak meg a különböző szolgáltatások, képzések, programok, a munkaadók és munkavállalók közötti együttműködések, ezáltal is erősítve a helyi társadalom kohézióját, amely jelentősen hozzájárulhat a települések népességmegtartó erejének növeléséhez. A projekt célja továbbá, hogy egy, a megyehatárokon átívelő – és a későbbiekben országos mintaként is használható - szakmai együttműködési programot hozzon létre és valósítson meg.

A projekt szakmai tartalma: az EFOP-1.2.6 Családbarát ország kiemelt felhívás megvalósítójával együttműködve a Család és KarrierPONT létrehozása és működtetése. A projekt során térítésmentes szolgáltatások biztosítása a célcsoport számára: képzések; segítő tanácsadások nyújtása, workshopok és előadások szervezése; együttműködések kialakítása a térség munkáltatóival; folyamatos információnyújtás, információs anyagok elérhetővé tétele.

A projekt által nyújtott lehetőségek: a GYED-ről, GYES-ről visszatérő, illetve ápolási díjban részesülő nők, főként hátrányos helyzetű személyek és krízis helyzetben levő családanyák, illetve a családi élet szereplői számára olyan térítésmentes képzések biztosítása, melyek megkönnyítik a munkavállalást és a munkaerő-piacra való mielőbbi visszatérést. A munkáltatók, vezetők érzékenyítő képzésen vehetnek részt (atipikus foglalkoztatási lehetőségekkel való megismertetés, jó gyakorlatok átadása, jogi és pénzügyi lehetőségek bemutatása, sztereotípiák lebontása). Részvételi lehetőség biztosítása a projekt által megvalósítandó hálózat kiépítésében, amelynek tagjai szakértelmükkel, tapasztalatukkal, ismertségükkel segítik, támogatják a Család és KarrierPONT működését a kiírásnak, valamint a helyi igényeknek, lehetőségeknek megfelelően.

Eddigi eredmények: a Család és KarrierPONT a Göcsej és az Őrség szívében központ létrehozása családbarát szempontokat figyelembe véve, melyben található egy tágas oktatóterem, három iroda a segítő tanácsadásokhoz, egy baba-mama szoba és egy gyermekszoba, így az érdeklődő kisgyermekes anyukák is bátran látogathatják az intézményt.

Egy önkéntes tanácsadó testület és egy hálózat megalakítása helyi munkáltatók, civil szervezetek, önkormányzatok bevonásával. A tagok segítséget nyújtanak a Család és KarrierPONT szolgáltatásainak ismertté tételében, részt vesznek a toborzásban. Támogatják a helyi elfogadás megerősítését.

2018. július – 2019. március között zajlott a Szociális gondozó és ápoló OKJ képzés két csoporttal, mely eredményeként 34 fő szerzett középfokú végzettséget igazoló bizonyítványt és releváns szakmai tapasztalatot ebben a piacképes hiányszakmában.

2018. őszétől a következő képzések kerültek lebonyolításra: Önismeret és énkép (20 óra) két csoporttal, Érzékenyítés (20 óra) egy csoporttal, Hatékony időgazdálkodás (20 óra) két csoporttal, Asszertív kommunikáció (40 óra) három csoporttal és Informatikai alapismeretek (30 óra) hat csoporttal, Kommunikáció a Munkahelyen és a Családban (40 óra) három csoporttal, Belső képzés – Hatékony munkavégzés a Nőközpontban (20 óra) egy csoporttal, Társadalmi partnerképzés (20 óra) egy csoporttal és Munkaerőpiaci reintegráció (20 óra) két csoporttal).

A kommunikációs és szemléletformáló tevékenységek keretében több előadás, egy Szakmai Nap és egy családi rajzpályázat kerültek megszervezésre.

A facebook oldalon nyomon követhetőek az aktuális képzések, szolgáltatások, rendezvények, illetve folyamatosan megosztásra kerülnek a családi élet szereplőit érintő posztok, mint gyermeknevelés, állami kedvezmények, kisgyermekgondozás, álláskeresési technikák, kutatások, stb.

Várható eredmények: 2020. június 1-ig 500 fő részesül képzésben és szintén 500 fő számára segítő szolgáltatást biztosítunk, 200 hátrányos helyzetű személyt vonunk be a munkaerőpiaci programokba, tíz darab együttműködést alakítunk ki helyi munkáltatókkal és szakmai szervezetekkel és 1000 főt érünk el a szemléletformáló tevékenységekkel.

Család és KarrierPONT a Göcsej és az Őrség szívében

A Család és KarrierPONT elsődleges megvalósításának helyszíne Zalaegerszeg déli városrészében, az Alsóerdőn található, ami a helybéliek kedvelt kirándulóhelye. Megközelítése a 7401-es számú Alsóerdei útról biztosított. Buszmegálló 500 m-en belül található. Gyalogos és bicikliközlekedésre alkalmas szilárd burkolatú közlekedő sáv a főút telekkel ellentétes oldalán áll rendelkezésre.

A telek területe 2561 m2. Az ingatlan kerítéssel körül határolt. Az udvar parkosított. A telken belül öt db parkolóhely van, ebből egy akadálymentesített. A parkolótól a főbejáratig akadálymentes a bejutás, a kiemelt terasz mellett egy rámpa áll.
Az ingatlan frissen felújított. A számtalan, nagy méretű ablaknak köszönhetően a természetes fény biztosított, a mesterséges fényről az energiatakarékos LED-es világítótestek gondoskodnak. Az épületet kellemes színeit a családi élet momentumairól szóló poszterek teszik még barátságosabbá. A függönyök, terítők, kiegészítők és szobanövények a családi otthon melegét tükrözik.

A földszinten található a képzések megtartására alkalmas oktatóterem, aminek az alapterülete 35,69 m2 és akadálymentesített, illetve megoldott a természetes világítás. Negyven fő befogadására alkalmas szék, asztal és berendezés áll rendelkezésre. Szintén a földszinten található egy fogadóterem, melyben gyermeksarok került kialakításra, egy iroda a tanácsadás részére, egy baba-mama szoba, egy étkező, egy konyha és négy darab mellékhelyiség, ebből egy akadálymentes. Az emeleten található egy közösségi tér, kettő darab iroda, kettő darab pihenőszoba és kettő darab mellékhelyiség. Számítógépek, nyomtató, egyéb irodai eszközök rendelkezésre állnak a zökkenőmentes működéshez.

A gyermekbarát szemléletet követve a konyhát mikróhullámsütővel, hűtőszekrénnyel, vízadagolóval, etetőszékkel szereltük fel. A földszinten és az emeleten is található egy-egy mellékhelyiségben bili, illetve wc szűkítő a kisgyermekek számára. A földszinti pihenőszoba baba-mama szobaként funkcionál, ahol az édesanyák zavartalan módon megszoptathatják vagy tisztába tehetik gyermeküket. A fogadóteremben és az emeleten is biztosítunk gyermeksarkot, illetve a játékok szabadon mozgathatók az irodákba, amennyiben az édesanya a személyes tanácsadásra gyermekével érkezik és igényt tart rá. Az udvaron jól feleszerelt játszótér garantálja a gyermekek szórakozását homokozóval, játszóházzal, rönkhintával, trambulinnal, illetve egy kerti sütő biztosítja az idelátogató családok kikapcsolódási lehetőségét. Mind az épület, mind az udvar lehetőséget nyújt arra is, hogy igény esetén a gyermekmegőrzést az anyukákkal egy helyen tartózkodva oldjuk meg.

A Család és KarrierPONT alkalmas az egyeztetések, workshopok, képzések szervezésére, rendelkezik fogadótérrel a szolgáltatásokat igénybe vevők fogadására, megfelelően elválasztott térrel a személyes tanácsadásokat igénybe vevők számára. A zavartalan és hatékony munkavégzés érdekében a munkatársak és az ügyfelek optimális feltételeket biztosít a Család és KarrierPONT, az emberi tényezőkre (pl.: ergonómia és biztonság) és a fizikai tényezőkre (pl.: hőmérséklet, zaj, akadálymentesítés, fényviszonyok) egyaránt gondolva. Emellett munkatársaink folyamatosan figyelemmel kísérik az ügyfelek részéről felmerült igényeket és a következő évi beruházási igényt – lehetőség szerint – ennek megfelelően alakítjuk ki.

A projekt keretében igénybevehető szolgáltatások

Projekt események

Képzések


• Munkaerőpiaci reintegráció, 2019.05.23. - 06.08. >

• Munkaerőpiaci reintegráció, 2019.04.13. - 05.11. >

• Kommunikáció a munkahelyen és a családban, 2019.04.01. - 04.05. >

• Társadalmi partnerképzés, 2019.03.25. - 27. >

• Belső képzés, 2019.03.12. - 14. >

• Kommunikáció a munkahelyen és a családban, 2018.12.03. - 07. >

• Kommunikáció a munkahelyen és a családban, 2018.11.26. - 30. >

• Asszertív kommunikáció képzés, 2018.11.12. - 16. >

• Asszertív kommunikáció képzés, 2018.11.05. - 09. >

• Asszertív kommunikáció képzés, 2018.10.24. - 30. >

• Hatékony időgazdálkodás képzés, 2018.10.15. - 17. >

• Informatikai alapismeretek, 2018.10.08. - 11. >

• Informatikai alapismeretek, 2018.10.01. - 04. >

• Hatékony időgazdálkodás képzés, 2018.10.01. - 03. >

• Informatikai alapismeretek, 2018.09.17. - 27. >

• Önismeret és énkép, 2018.09.17. - 19. >

• Érzékenyítés képzés munkáltatók részére, 2018.09.10. - 12. >

• Informatikai alapismeretek, 2018.09.03. - 13. >

• Önismeret és énkép, 2018.09.03. - 05. >

• OKJ2 Szociális gondozó, ápoló képzés, 2018.07.02.-től >

• OKJ1 Szociális gondozó, ápoló képzés, 2018.07.02.-től >

Rendezvények


• A média hatása a nőkre - előadás, 2019.05.27. >

• Önkéntes tanácsadó testületi és Hálózati ülés, Esetmegbeszélés, 2019.05.03. >

• Önkéntes tanácsadó testületi és Hálózati ülés, Esetmegbeszélés, 2019.02.26. >

• Farsangi mulatság, 2019.02.22. >

• „Lehetetlen nincs” országjáráson való részvétel – kézműves foglalkozás, 2018.12.11. >

• Családi rajzpályázat díjátadó ünnepély, 2018.12.07. >

• Családi rajzpályázat díjátadó ünnepély, 2018.12.06. >

• Önkéntes tanácsadó testületi és Hálózati ülés, 2018.11.23. >

• Nők a térségfejlesztésben szemléletformáló előadás, 2018.11.23. >

• Szakmai nap, 2018.11.23. >

• Projekt nyitórendezvény, 2018.11.23. >

• Munkavállalás? Csak rugalmasan! - előadás, 2018.11.14. >

• Ahány nő, annyi szerep - előadás, 2018.11.05. >

• Munkavállalás? Csak rugalmasan! - előadás, 2018.10.24. >

• „Nők a Göcsej és az Őrség szívében” projekt szolgáltatásainak bemutatása, 2018.10.01. >

• „Nők a Göcsej és az Őrség szívében” projekt szolgáltatásainak bemutatása, 2018.09.24. >

• „Nők a Göcsej és az Őrség szívében” projekt szolgáltatásainak bemutatása, 2018.09.17. >

• „Nők a Göcsej és az Őrség szívében” projekt szolgáltatásainak bemutatása, 2018.09.17. >

• „Nők a Göcsej és az Őrség szívében” projekt szolgáltatásainak bemutatása, 2018.09.10. >

• Önkéntes tanácsadó testületi, Hálózati ülés és Esetmegbeszélés, 2018.09.07. >

• Önkéntes tanácsadó testületi és Hálózati ülés, 2018.06.21. >

KAPCSOLAT